Lemmikpuu Vapramäel

Lemmikpuu Vapramäel

esmaspäev, 1. veebruar 2016

Leedu esimese õuelasteaia kogemus innustas Eesti õpetajaid

Leedu esimese õuelasteaia Lauko Darželis logo ja koduleht: http://laukodarzelis.lt/


Laupäeval 30. jaanuaril 2016 kogunesid Tartus Emajõe Sisevete Saatkonna jõekohvikus paarkümmend lasteaedade ja -hoidude õpetajat üle Eesti, et osa saada Leedu esimese õuelasteaia Lauko Darželis´e liikmete juhendatud õuesõppe õppepäevast.

Zilvinas Karpis õpetab vihma häält tegema.
Autor: Greta Juodziukynaite, foto pärineb siit
Päev algas Vilniuses tegutseva õuelasteaia asutaja ja juhataja Zilvinas Karpis'e ettekandega, mille elavdamiseks kasutas ta mitmeid õuesõppe teemalisi grupitöid. Näiteks pidid õpetajad sigade moodi soolo ja koorina röhitsema. Zilvinas on nimelt hariduselt helilooja ning finantsanalüütik, kes inspireerituna oma lastest ning välisreisidel nähtud õuelasteaedadest, otsustas luua midagi sarnast ka oma kodukohta. "Kui jõudsime peale loodusmatkasid perega oma 4. korruse korteri ette, hakkasid mu lapsed autos hädaldama - me ei taha koju minna!" Siis teadsin, et pean meie ellu rohkem loodust tooma," kõneles Zilvinas kuulajatele.

"Olin Stockholmis käies näinud, et õuelasteaiad võivad toimida ka suurlinnas, seal võis eri vanuses õuelasteaedade rühmi avalikus pargis mängimas näha. Skandinaaviamaadel on üle 30 aasta õuelasteaedade kogemusi. Muide, kas teadsite, et ka kroonprintsess Victoria valis oma lastele õuelasteaia?" küsib Zilvinas seminaril osalejatelt ning kohtab üllatunud nägusid. See teadmine peaks ometi kummutama müüdi, et õuelasteaiad on äärmusliku maailmavaatega metsapoole lapsevanematele, naerab leedukast koolitaja. Zilvinas Karpis töötas 10 aastat SEB pangas ning liikus karjääriredelil hoogsatel sammudel ülespoole. Ühel hetkel tuli kannapööre: "Soovisin teha midagi, mis minuga tõeliselt kooskõlas on ning ohverdasin selle nimel kõrgepalgalise töökoha."

Leedu õuelasteaia värav, foto pärineb Lauko darželis'e FB lehelt
Leedu õuelastead sai alguse lastelaagrist, kus magati sellises telgis

Alustati suvelaagrist, seejärel tegutseti mõnda aega lastehoiuna, tänaseks on Lauko Darželis formaalselt lasteaed, kuigi Leedus kehtivad seadused lähtuvad eeldusest, et lasteaiad tegutsevad siseruumides. "Ametnikud on valdavalt olnud vastutulelikud ning on mõistetud, et kõikidele seadustes nähtud tingimustele me õuelasteaiana vastata ei saa". Fotodelt nägid kohaletulnud, milliseid suuri muutusi on 2014. aasta sügisel looduspargi servas linna ääres alguse saanud ettevõtmine läbi teinud - akendeta aidast ja euroalustele ehitatud pesukaussidega lahendatud hügieeninurgaga lastehoiust on tänaseks saanud lasteaiana arvestatav asutus, kus lapsi on neil kokku 28 ning õpetajaid, abilisi kokku 7. 

"Kõige suuremaks komistuskiviks on rahaline toimetulek. Maksame oma õpetajatele vähemalt valdkonna keskmist palka. Riiklikud ja kohaliku omavalitsuse toetused on üpris väikesed ning see teeb õuelasteaia lapsevanematele oluliselt kallimaks kui munitsipaallasteaiad. Selge see, et õuelaseaia asutamine ei ole äriprojekt." selgitas Zilvinas küsijatele ka ettevõtmise rahalist külge.

Lauko Darželis võtab vastu pisikesi alates kahepoolestest kuni eelkooliealisteni. Pedagoogiliselt ei järgita selgelt ei Montessori ega Steiner-pedagoogikat, vaid nopitakse meeldivaid elemente eri instituutidelt ning põimitakse õuesõppe, vaba mängu ning looduskasvatuse põhimõtetega ning seda kõike riikliku koolieelse lasteasutuse õppekava raames. Oma õpetajate koolitamiseks on käidud Skandinaavias ning Inglismaal tegutsevaid metsalasteaedu vaatamas. Üldpõhimõte on olla niipalju kui võimalik väljas, kuid ekstreemsetes ilmaoludes - liigse kuumuse või külmaga - ollakse toas. Vastu võetakse ka lapsi, kellega tavalasteaias keeruline hakkama saada vaimsetel või tervislikel põhjustel. "Üks lapsevanem näiteks valis õuelasteaia silmaarsti soovitusel, kuna õuekeskkonna kauged ja avarad vaated mõjuvad ravivalt" toob Vilniuse õuelasteaia õpetaja Dovile näite.

Lauko darželis õuelasteaia ühe osakonna moodulmaja. Foto pärineb Facebookist


Lauko Darželis on nüüd terves Leedus tuntud õuelasteaed ning algatus kogub üha poolehoidjaid ja kaasamõtlejaid.

Pealelõunal jagasid Leedu õuelastaia õpetajad Dovile Parniauskaite-Lobanova ja Greta Juodziukynaite oma kogemusi, kuidas mäng, õpe ja loodus omavahel laste jaoks kokku põimida.

Peagi avaldame siin toimunu kohta pikema ülevaate, seniks mõned klõpsud sündmusest Lauko darželise Facebooki lehelt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar