Lemmikpuu Vapramäel

Lemmikpuu Vapramäel

kolmapäev, 17. september 2014

MTÜ Lapsed Õue Norra reisikiri ilmus Koolieelikus

Septembris ilmunud Pere ja Kodu eriväljaandes Koolieelik saab tutvuda Kaisa Haugase artikliga sel kevadel toimunud külaskäigust Norra õuelasteadadesse Tusseladdenis ning Ekreghagen'is. Edastame siinkohal mõned katked sellest vahvast artiklist, tervikteksti lugemiseks soovitame kindlasti Koolieelik läbi lugeda, seal on mitmeid teisigi väga põnevaid teemasid!

"Talvepäike sillerdamas sinisel merel, taamal lumised mäed - justkui oleks keegi pilti maalides liiale läinud, nii ebaloomulikult ilus on tulemus. Puude vahelt tõuseb suitsu. Seal praksub lõke. Tule ümber põdranahkadel istuvad lapsed ja õpetajad. Umbes viieaastane poiss koorib noaga hoogsalt oksa."

"Siinne teadlik valik on anda lastele vähem mängukanne ja valmis lahendusi ning õpetada asju ise tegema. Nad meisterdavad ja taaskasutatavatest materjalidest ning loomulikult puust, kividest, okstest ja merekarpidest. Lapsed kaasatakse ka koristamisse ja söögitegemisse. Täna on lõkkel toidu valmistamise päev"

"Kaks poissi mängivad kraavis. Ammu enam ei saa nende kohta kasutada sõna "puhas". Ka on nad märjad, sest neil oli vee ja ämbritega toimetamist. Kuid see pole probleem - püstkoja kapis ootavad varuriided ja - jalanõud. Märjad riided saab ahju kohale restile kuivama panna."

"Leiame Sigurdi (õpetaja) kolme poisiga suure puu võrast turnimast. "Me arendame motoorseid oskusi", hõikab ta, justkui peaks oma tegevust õigustama. "

"Mis paneb ühe mehe madalast palgast hoolimata lasteaias töötama? "Mulle meeldivad lapsed ning nende õpetamine, meeldib õues olla ja looduses käia," vastab Ronny. "Loomulikult on meil rutiin ja teatud reeglid, kuid siiski pole ükski päev teise sarnane ning ma ei tea kunagi täpselt, mis meid metsas ees ootab. Pealegi - kui ma mõnd täiskasvanud sõpra kelgutama kutsuksin, saadaks ta mu pikalt. Lasteaias võin aga kasvõi pool päeva järjest kelgutada!" Ronny naerab ja tuiskab koos poistega mäest alla.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar